2014. március 24., hétfő

Amit Mikitől tanultam..

Jó néhány éve már, hogy elkezdett érdekelni a természettudományos beállítottságú emberek gondolkodása..
Engem lenyűgöz a körülöttem lévő világ bonyolultsága és mélyen tisztelem azokat, akik időt és energiát nem sajnálva mélyednek el az ezeket magyarázó egzakt tudományok részleteiben.. Mindig szívesen hallgatom, ha mesélnek erről..

Miki is ilyen ember. A reál tárgyakért - különösen a matematikáért - rajongó, egyetemet végzett testvér. Arról kérdezősködtem tőle, hogy miként jut egy ilyen beállítottságú ember arra a következtetésre, hogy Istenhez kell fordulni.. Azt mesélte, hogy a tanulmányai alatt megismert rendszerek és törvények egyszerűen lenyűgözték. És minél jobban elmélyedt ezekben, annál kevésbé volt képes elhinni, hogy mindent, de mindent a vak véletlen alakított így. Először felmerült benne a tervezés gondolata, majd lassan egy Tervezőé.. Aki ráadásul kiváló fizikus, matematikus, kémikus, stb. A megismert rendszerekben nem csak roppant intelligenciát látott, hanem eleganciát is. Finoman hangolt eleganciát..

Elkezdte kutatni a vallásokat, elolvasta a szent könyveket és kereste ennek a finoman elegáns intelligenciának a nyomait. Ez volt a szűrője. Hogy ahol majd ugyanezt az érzést érzi, az lesz az igaz vallás. Sok vallást eleve ostobaságnak tartott, mert nem hagyománytisztelettel közelített feléjük, hanem a józan ésszel. És mert olyannyira felfedezhető volt rajtuk az emberi gondolkodás, hogy a tökéletlen emberi fantázia szüleményei.. És akkor elolvasta a Bibliát. És megtalálta, amit keresett! Egy olyan művet, amely összetett ugyan, de mégis érthető azok számára, akik kutatják. Egy évszázadokon, sőt évezredeken átívelő történetet, mely csodálatos belső összhangot mutat, van egy fő témája, mely végigvonul az egész könyvön, mely megadja a választ az élet nagy kérdéseire: elmeséli a múltat és megmutatja a jövőt. Tele van próféciákkal, prófétai előképekkel, ugyanakkor időtálló, a mindennapi életben alkalmazható bölcsességekkel. Nincsenek túlkapások benne. Azt mondta, hogy a szent könyvek közül egyedül a Biblia magyarázza meg saját magát. Hogy elég ezzel a módszerrel kutatni benne és az ember megtalálja a válaszokat és felfedezi az összefüggéseket. Végére mehetetlen információs tárház, melyben minden mindennel összefügg. Sehol egy gondolat, ami kilógna a sorból.. És ez a könyv nem hagy kétséget az Szerzője felől, nevén nevezi és részletesen bemutatja őt és azt, hogy milyen imádati formát fogad el. Ebből rájött, hogy nem lehet minden vallás jó.. Mert nem az embereknek kell különböző utakon közeledni Istenhez, hanem Isten az, aki meghatározza, hogy milyen imádati forma a számára megfelelő.. Mindezeket egyetlen másik szent könyv sem mutatja be!

Miki ezen az úton jutott el a legnagyobb Tervezőhöz. Számtalan vallást megvizsgált, rengeteget olvasott, sok vallásos helyen megfordult. És végül az emberiség legelterjedtebb könyvénél lyukadt ki. Ennél a minden tekintetben páratlan remekműnél! Aki ez a könyvet egyszer is elolvassa, többé nem lesznek kétségei!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése