2018. január 17., szerda

Változatos étrend

Kapcsolódó képOlyan nagyon sok mindent lehet ma már az egészséges életmódról és táplálkozásról olvasni, hogy teljesen el tud veszni benne az ember. Ha annyit foglalkoznék vele, amennyiről szó van, ha mindent meg akarnék venni és enni, ami jó és hasznos és kell, akkor a fél életemet vásárlással, a másikat meg főzéssel és evéssel tölteném.. Se szeri, se száma a receptgyűjtő oldalaknak és gasztroblogoknak..

Ezért úgy döntöttem, hogy én a változatosságra szavazok. Az ember már nagyjából tudja, mi az, amivel nem jó túlzásba esni a legújabb táplálkozáskutatások szerint , de az is igaz, hogy az elmúlt érában, gyerekkorunkban más ízekhez és alapanyagokhoz szoktunk, amik hiányozni tudnak, szeretjük őket és megfelelő elkészítéssel egyáltalán nem károsak. Persze lehet, hogy a mai gyerekek még annál is rosszabb étrendet szoknak meg gyerekként, mint mi az iskolai menzán. Ha csak a mekire gondolok..

Szóval változatosság. Például a barna és magvas kenyér nagyon egészséges. Oké, legyen belőle itthon rendszeresen. Más szerint élesztőmenteset szabadna csak venni, megint más nem ajánlja a búzát, csak az egyéb gabonákat, pl. rozs, vagy van, aki szerint csak maglisztek a jók. Hát akkor időnként vegyünk mindegyikből! Ha egészségesek és megfelelőek, váltogatva is azok. Néha legyen egy finom kukoricás kenyér, aztán jöhet egy kis élesztőmentes toast, máskor meg a frissen sült fehér zsemle esik a legjobban :) Izgalmas kipróbálni a kölest, a bulgurt, a kuszkuszt, de van, hogy egy jó sültkumplira vágyom a legjobban. Finom az olívaolaj, a kókuszzsír is, de valami nem az igazi napraforgó olaj nélkül. Egészséges és méregtelenítő a csalántea, ha van kedvem, hetekig iszogatom, aztán mondjuk minden napra egy evőkanál lenmag, mert az rendbehozza az emésztést. Vagy egy ideig minden napra egy probiotikus tejterméket választok.. Vagy legyen több a hal, vagy a kifejezetten zöld növények (pl. spenót) a sok vas miatt.
Jó, ha minden napra jut valami egészséges praktika, de én egy állandó rutinba biztosan beleunnék. Ráadásul annyi új és sokat ígérő ötletről lehet hallani! Jó időnként kipróbálni és váltogatni őket. Mindenkinél más válik be.. Ugyanakkor én nem igazán tartok semmit sem úgymond szent grálnak, már bocsánat, de annyi ellentmondó nézet van, annyiszor láttuk, hallottuk, hogy a tudomány felülírja a korábbi nézeteit, hogy már egy kicsit fenntartással kezelek mindent. Nem tudnék egy életre igent mondani egyetlen táplálkozási módszerre..

Ígyhát nem akarunk semmilyen kifejezett diétán élni. Ha jelez a gyomrunk, úgyis tudjuk, hogy valami most nem jó és változtatni kell. Nekünk a változatosság vált be a legjobban :)

Ami az életmódot illeti, ha emellett tartani tudom magam a napi 2 liter folyadékhoz (vízhez), hetente 3x tudok valamilyen aktívabb mozgást végezni (akár egy jó séta), lefekszem időben és igyekszem pozitívan gondolkodni az életről, akkor már nagyon sok mindent tettem magamért és elégedett lehetek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése