2013. szeptember 24., kedd

Kutatók Éjszakája - programok

Semmi varázslat, csak fizika II.


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:30-21:00
A program nem regisztrációköteles.
Jelentkeztél az időpontra.

2005-ben mindössze egyetlen helyszínen várták a látogatókat a Kutatók Éjszakája* előadói. A Mindentudás Egyeteme, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Műegyetem Fizikai Intézete közösen, elsőként rendezett egy ilyen éjszakába nyúló előadás sorozatot. Már akkor a Fizika Évében is fő célnak tartották, hogy a fizikára irányítsák a figyelmet. Hiszen a természettudományok alapos ismerete adhat helyes választ korunk megválaszolandó kérdéseire és adhat megoldást problémáinkra. Környezetszennyezés, energiaellátás, fenntartható fejlődés ezek legfontosabb mindenkit érintő problémák. A kísérletezésnek nagyon fontos szerepe van a természettudományos szemlélet megalapozásában. Ebben a másfél órában az intézetünkben bemutatható kísérletekből válogatunk, azt szeretnénk megmutatni, hogy a fizika mennyire szövi át a mindennapjainkat, és ezzel rávilágítani a fizika tudás-tanulás fontosságára.
Härtlein Károly – hagyományainkhoz híven – erre az előadásra is hív vendégeket, hamarosan bővebb információval szolgálunk erről!


Globális közúti hálózati folyamatok és intelligens hálózatok kutatása


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


Az előadás első részében rámutatunk a probléma csillagászati méreteire,majd teljesen új módon közelítjük meg a kérdéstIzgalmasak és mindenkit érintően rendkívül fontosak a társadalmi-gazdasági kérdések is! A kitörés iránya a paradigmaváltás és az innováció. Döntően új modell létrehozásával és az információ- és kommunikációs technológia segítségével növelhető a közlekedés kapacitása. A közlekedésszervezést intelligens, a forgalmi helyzetet valós időben nyomon követő, azonnal reagáló rendszerek bevezetésével szükséges fejleszteni. Az előadás második részében bemutatjuk, hogy a fentiek alapján olyan tervező rendszert szükséges létrehozni, amely alkalmas a modell automatikus felépítésére és a közúti közlekedési rendszerek optimális irányítására. Bemutatjuk a BME Közlekedés- és Járműirányítási Tanszéken folyó szuper szimulációs eszköz fejlesztése során elért eredményeket is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése