2014. szeptember 7., vasárnap

Azt hiszem egyetlen táncot sem lehet igazán megérteni anélkül, hogy ne néznénk bele az adott műfaj egyéb táncstílusaiba. Így például van a vidám boogie-s tánccsalád: a boogie-woogie, a swing, a lindy hop, a balboa, a rocky vagy éppen aktuális nagy kedvencem, a west coast swing.

A salsához látni kell az egyéb latin táncokat: a cha-chát, szambát, rumbát vagy éppen a salsatont, a sont, a pasot vagy a jive-ot.

Aztán ott vannak a keringők, az elegáns standard táncok, pl. az angol és bécsi keringő, a slowfox, foxtrott, a quickstep.

Ha akárcsak egyetlen táncstílust szeretnénk is megtanulni, érdemes körbenézni, mert meg lehet figyelni az alapvető stílusjegyeket: a kéz- és lábtartást, a testtartást, a fejtartást, a ritmust, a ritmizálást. Aztán ott vannak a jellemző kézmozdulatok, vagy éppen a spicc, a csekkolás és még nagyon fontosak a szünetek is! Hogy az adott táncban hol vannak a stoppok, hol kell megállni, váltani, vagy éppen díszíteni.

Mindenki választhat kedvére - vidámabb vagy melankolikusabb, gyorsabb vagy lassabb, bensőségesebb vagy szabadabb. A szeretett zenei stílusra való mozgás, amikor az egész test dolgozik és finomra hangolva vezeti vagy éppen követi a másikat, felemelő érzés! Remek mozgásfajta, ami mindent megmozgat, még az agyunkat is! Észrevétlenül javul a tartásunk, finomodnak a mozdulataink, könnyedebben tudjuk kezelni a másik nemet. Megtanulhatunk finoman, de határozottan és legfőképp kellemesen vezetni, vagy alázatosan és lágyan elfogadni a vezetést. Odafigyelni és reagálni a másik legapróbb rezdülésére is. Koncentrálni a feladatra és tudatosan irányítani a testünk minden porcikáját. Izmosabbak, hajlékonyabbak és sokkal ruganyosabbak leszünk. Ha pedig a Kedvesünkkel együtt tehetjük mindezt, a közös munka, az érintések, a vezetés-követés mind-mind magasabb szintre tud emelni egy kapcsolatot..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése