2013. november 25., hétfő

Fonó

Újabb koncertélményről számolhatok be :) Először jártam a Fonóban.. Ebben a patinás, családias hangulatú kedves kis Zeneházban. Nagyon tetszett az egyszerű berendezés és színpad, az egész hangulat, ami körüllengte a helyet.. Az ember tényleg elsőre otthon érzi magát benne.. Szalóki Ágival és Juhász Gáborral kezdődött sor. Ágit először hallottam élőben. Törékenysége, nemes egyszerűsége és érett dalai is nagyon tetszettek! Kristálytiszta hangját élvezet hallgatni. Olyan gyönyörűen ejti ki a szavakat még éneklés közben is. Többféle stílust felvonultatott, kezdve Karády-daloktól (melyekből egyet itt bemutatok: http://www.youtube.com/watch?v=OQSR9OvHBo0) spanyol népzenén át finom jazzig.. Nagyon tetszik ez az acapella felállás, ahogy énekes és zenész hihetetlenül figyelnek egymás minden rezdülésére.. Tényleg szó szerint minden egyes dal megszületik a színpadon. És még itt jegyezném meg, hogy milyen jól áll Áginak az utóbbi időben történt stílusváltás - a vállig érő haj :)

Majd Gyémánt Bálint és Juhász Gábor gitárosok duetteztek, elektromos gitárral és erősítőkkel felszerelve, így a hangzás felért egy sportcsarnokéval. Hát ez is nagyon, de nagyon tetszett! Itt is fantasztikus, szinte tapintható a levegőben az egymásra figyelés, az összeszokott munka. Ők Budapest c. albumukról adtak elő három számot és főként a címadó, Budapest c. szám tetszett nagyon, melyet Cseh Tamástól "szereztek" :) Átszellemülten hallgattuk az ő játékukat is..

Ezután az est második felében megérkezett Harcsa Veronika is, akik Bálinttal közös Lifelover c. új albumukról adtak elő számokat. Nem is tudom, mindazt hogyan lehet szavakba önteni, amit ők ketten létrehoztak akkor és ott. Veronika sokszínűségében eddig sem kételkedtem, de ez.. Amit a hangjával művelt, arra tényleg az a legjobb szó, hogy hangszerszerű. Bálint gitárjátéka is hihetetlenül telt és gazdag, de hát a jazz maga is elképesztően gyorsan változó, improvizatív hangzásvilág és amikor egy énekes és egy zenész ezt összehangolja, abból valami rendkívüli születik. Az biztos, hogy ennek sokkal inkább élőben van varázsa. Nem olyan zenék ezek, amiket otthon az ember csak úgy betesz. Eléggé belementünk a jazz legmélyebb bugyraiba, de egy este erejéig ez is nagyon megérintett. Szinte érzem, ahogy csiszolódok általa, ahogy figyelem az énektechnikákat és ezt a precíz, kidolgozott munkát, ami állhat egy ilyen fellépés mögött. Jó ég, milyen elvont emberek járhatnak arra a jazz-tanszékre? :) Azért bevallom a Quartet és a Bin-jip zenéi közelebb állnak hozzám, jóval könnyebben emészthetőek, de az is tud felejthetetlen élmény nyújtani, ami talán többé nem ismétlődik meg az életünkben. Mindenesetre Verán mindannyiunknak leesett az álla, hogy mi mindenre képes és soha nem hibázik!!!

Mindent összevetve, rendkívül tartalmas este volt és ezentúl biztosan nézni fogom majd a programokat a Fonóban is :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése