2013. január 3., csütörtök

Jane Austen 2.

Egy remek leírást találtam Jane Austen írói stílusáról és a Meggyőző érvekről. Nálam sokkal bővebb és szabatosabb megfogalmazásban. Itt olvashatjátok el ti is:
http://e-konyv.blog.hu/2010/08/08/jane_austen_meggyozo_ervek_persuasion

Kaphat-e a sorstól újabb esélyt a boldogságra egy érzékeny, eszes és jószívű hölgy, miután éretlen lánykaként botor módon hagyta magát lebeszélni a párválasztásról? Ezzel a kérdéssel szembesül az özvegy Sir Walter középső lánya, Anne Elliot, amikor szomszédságukban felbukkan nyolc évvel korábban kikosarazott udvarlója, méghozzá immár jómódú tengerésztisztként. S ha valóban révbe érhet, Anne vajon az egyszer már elutasított Wentworth kapitány oldalán találja meg a boldogságot és harmóniát, vagy annak az elragadó idegennek a párjaként, akivel a legváratlanabb helyzetekben találkozik újra meg újra? 
Utolsó – sokak szerint legjobb – regényében Jane Austen a rá oly jellemző otthonossággal és kitűnő lélekrajzzal tárja az olvasó elé a vidéki úrilakok társasági életének mozzanatait, a szerelem ösvényén csetlő-botló hősnő életének bonyodalmait, s a nagyvilági úrhatnámságban tespedő léha alakok parádéját. Az örök klasszikussá vált szerző hívei természetesen most sem csalatkoznak: elnézően derűs mosollyal követhetik nyomon, hogyan küzd meg Anne lelkében az értelem és érzelemmel, miközben környezetének bölcs iróniával ábrázolt páváskodó alakjait inkább büszkeség és balítélet jellemzi.

2 megjegyzés:

  1. Jajj, én is nagyon szeretem Jane Austen-t!!!!Elméletileg most kapom eredeti angolban pár filmjét. Mondjuk néhány azért elég depós már nekem, szóval figyelnem kell milyen hangulatban nézem. De nagy kedvenc, köszi, hogy írtál róla. a jellemrajzon kívül a nagy kedvencem ebből a korból az öltözék. Oda meg visszavagyok érte--itt végre nem az a lényeg, milyen az alak, mert mindenki terhesnek néz ki az empire szabású ruhákban :) Nagyon tetszik. :)

    VálaszTörlés
  2. Meg az a becsavart haj mindig elől :) De igazad van, én pl. az Értelem és Érzelemnél bukok ki mindig, azt nem tudom akármikor megnézni. Érdekes ez az ábrándozó angol nő, hogy korát és az ő kis vidéki életét szatirikusan bemutató regényei ilyen hihetetlenül népszerűvé tették az egész világon. A Miss Austen bánata filmben van egy ilyen mondat, hogy milyen férfi lenne elég jó annak a nőnek, aki kitalálta magának Mr. Darcy-t? :)

    VálaszTörlés