2012. május 16., szerda


Mácsai Pál: – Kamaszkorában sem tipródott azon, mi jön be a nőknek és mi nem?
– Hogy mi jön be „a nőknek” – ez is milyen kínos egyébként, így többes számban –, az sosem merült föl bennem. Tartok tőle, hogy aki a nőkről általában gondolkodik, sosem kerül közel egy konkrét nőhöz. Az természetesen érdekelt, hogy akit megszerettem, az szeressen. Konkrét személyek, konkrét körülmények, konkrét vonzalmak: ezekről lehetne beszélni, ha barátok lennénk, ha bíznánk egymásban, ha kíváncsiak lennénk egymásra.

(Nők Lapja Cafe - Interjú Mácsai Pállal)

2 megjegyzés:

  1. "aki a nőkről általában gondolkodik, sosem kerül közel egy konkrét nőhöz"

    Ez a gondolat nem teljesen állja meg a helyét, csak egy rész igazságkét tudom elfogadni. Abban hiszek, hogy minden nő egy önálló személyiség, akinek van egy saját egyénisége, még azoknak a nőknek is, akik nem képesek felfedezni önmagukban és a többségi társadalom mintakövetésének szeretnek megfelelni.
    Egy nő megismerése sokkal eredményesebb lehet, ha az értékeink és az élettapasztalatainkból képesek vagyunk merítkezni, és ez abból a szempontból is érdekes, mert amikor ismerkedünk valakivel, akkor gyakran olyan élettapasztalatok kerülnek felszínre, amit már más ember kapcsán is, így egy másik nő kapcsán is meg lehetett tudni.
    Nagyon sokat számít az, hogy ismerjük a nők gondolkodását, a megnyilvánulásaikat, hogy miről mi a véleményük, mire miként reagálnak, mit tartanak fontosnak az életben, mire vágynak. Ezeket mind az élettapasztalataink által meg tudjuk fogalmazni saját magunknak, és ez hozzásegít ahhoz, hogy átlássuk, egy teljes rálátást kaphassunk a nőkre. Egy új ember, egy új ismerkedés mindig tartogat valami újat, valami mást, de nagy butaság lenne ha ki kellene zárnunk minden más ismeretet.
    Nagyon sok dolgot fel lehet fedezni a nőkben, ami közös, amivel egyetértenek. Minden egyes nőre a saját szemszögén keresztül, és az értékeinkre az élettapasztalatainkra hagyatkozva kell telinteni. Nem lehet általánosan gondolkodni egy nőről, mert nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, ugyanakkor az alapvető emberi értékek mentén, az élettapasztalatok hatására meg lehet fogalmazni szűk körben, hogy mire vágynak a nők. Akire erre nem képes, pont annak az embernek nincs olyan élettapasztalata, ami által az életének igazán értelmet lenne képes tulajdonítani. Az emberismeret kialakulásához pedig elengedhetetlenül fontos az önismeret.
    Nagyon sok ember csak átél bizonyos dolgokat, de nem tanul belőle, nem tud mire építkezni, ezért fontosak ezek a tényezők, mert így lehet fogalmazni.

    VálaszTörlés
  2. Természetesen ez egy (talán szándékoltan erős) általános megfogalmazás. És igen, jó érzés olyasmiről olvasni, hogy egy férfi nem a manapság oly divatos "vadászösztön" emlegetésével takarózik, hanem egy nőre egyéniségként, barátként tekint, hogy tisztelettel beszél róluk és nem tucatszám, hanem csak néhányról (vagy akár egyről), akit az ember közel enged magához. Az a férfi, aki eljut erre az érettségre, nyilván hasonlóan érett nőt keres. És ez nem könnyű feladat.
    Úgy látom, hogy a legfontosabb emberi értékek, elképesztő iramban vesznek el.
    Ami néhány éve, évtizede megvetendő volt, azt ma dicsőítik, amit tiszteltek, azt lenézik. Semmi jót nem hozott a szabadosság. A világ nem lett boldogabb, elégedettebb, egészségesebb. A kapcsolatok csak átmenetiek, rengeteg csalódást okoznak egymásnak az emberek. Ezért is nagyon fontos, hogy az ember egy értékrendet képviseljen a párjával..

    VálaszTörlés