2013. április 21., vasárnap

Azt hiszem valami fontos dologra jöttem rá nemrég egy sétám során.. Ugye - főként fiatalon - mennyire nem szeretjük a sztereotípiákat, "örök bölcsességeket"? Ó, de maradi gondolatok. Majd én megmutatom, hogy kell csinálni. Azóta már más világot élünk.. És aztán, ahogy múlnak az évek, úgy telnek meg mégis egyre inkább tartalommal ezek az oly sokszor hallott, talán lázadásra ingerlő, ugyanakkor egyszerű kijelentések.. Bizony rájövünk, hogy tényleg az élet alapvető bölcsességei rejlenek bennük.. És hogy miért vetettük el, miért láttuk igaztalannak és igazságtalannak őket fiatalabb korunkban? Mert bizonyára ezeket a gondolatokat, észrevételeket, figyelmeztetéseket nem fiatalok találták ki már annak idején sem.. Hanem a meglett korú, sokat élt emberek, akik tapasztalataik és sok-sok megtörtént eset alapján jelentettek ki ilyen általánosításokat.. És addig nem is érthetjük meg ezek mélységét, míg magunk is hasonló utat be nem járunk..

Pl. A belső szépség sokkal fontosabb, mint a külső szépség.
Ne válasszunk magunknak társat nagy, akár generációnyi korkülönbséggel.
A bölcsebbek tudják, hogy az ellentétek talán vonzzák egymást, de együtt élni nem tudnak. Inkább minél több hasonlóságot keressünk egy másikban.
Jobb adni, mint kapni.
Azt tedd a másikkal, amit szeretnéd, hogy veled tegyenek.
A valódi boldogság nem egy másik embertől (életünkben való jelenlététől), anyagi javaktól vagy a karriertől függ, hanem alapvetően belőlünk, a saját kiegyensúlyozottságunkból ered / fakad.
Ha valaki önszántából elment, az már soha többé nem jön vissza..
Rend a lelke mindennek.
Nézett fazék sohasem forr föl.
A tiszta lelkiismeret a legjobb párna.
Barátok között is biztosabb, ha lepapírozzuk a dolgokat.
A szülők (általában) bölcsebbek a gyermekeiknél. Érdemes rájuk hallgatni.
Ha valamiről a környezetedben élők legnagyobb többsége azt mondja, hogy ne tedd, nem lesz jó neked, az elég nagy valószínűséggel úgy is lesz.


Biztosan Ti is tudnátok folytatni a sort! Van még ötletetek?


2 megjegyzés:

  1. Szerintem nem a világ változik, hanem a világot benépesítő emberek formálják a saját képmásuk szerint, és ezért tűnik úgy, mint ha folyamatosan változna. A régi bölcsességek az értékeink ugyan úgy megmaradtak, csak nem mindig és mindenhol kapnak akkora teret, ami által az emberek meglátnák, értelmeznék és képesek lennének belőle tanulni, hogy az életük további szakaszaiban ezt hasznosítani tudják. A mély tartalmakat, csak akkor tudjuk a saját életünkre vonatkoztatva megélni, ha a saját életünket is hasonló módon próbáljuk meg kialakítani. Minden embernek van saját bölcsessége, mindenki rendelkezik értékekkel, csak nem minden ember képes felfedezni önmagában. Nem kell messzire menni. Ha valaki beleolvas a blogodba, akkor millió egy bölcsességet talál, csak az a kérdés, hogy mi a célja, hogy csak olvasni szeretne, szórakozni, kikapcsolódni, v esetleg tanulni is belőle. Mert minden embertől lehet valamit tanulni. Aki azonban önmagában nem veszi észre, az más emberben sem fogja meglátni. Mit vagyunk képes meglátni a sorok között? :)
    A saját blogodból is ki tudsz szedni saját bölcsességeket. Viszont a feladat az hogy folytassuk a sort, így pár saját gondolatot megosztok.

    „Minden ember önmagában egy érték, és minden érték hordoz magában valami maradandót”

    „Ha nem akarom megszabni a másiknak, hogy mit hogyan tegyen és nem állítok fel törvényeket, akkor a saját szeretetemet is képes vagyok szabadon kinyilvánítani.”

    „A problémák nem azért keletkeznek, mert hülyék az emberek, v mert nem lennének képes kapcsolatokat kialakítani, csak egyszerűen azért, mert nem figyelnek, és nincs tisztelet, és ez magával hoz minden problémát.”

    „Aki képes a másikat önmagáért elfogadni, az tudja majd mint embert értékelni.”

    „A fájdalomtól való félelmeink a fejlődésünk legnagyobb gátjai.”

    „A világot soha nem fogjuk megváltoztatni, de jobbá tehetjük és ezáltal a környezetünket is tudjuk formálni.”

    „Az igazi próbát akkor álljuk ki, ha nem félünk a másik ember szeretetétől és kimerjük mutatni saját, valódi érzelmeinket.”

    „Törekednünk kell a másság elfogadására, a tiszteletünk kinyílvánítására, és az abban rejlő emberi értékek megfogalmazására.”

    Stb...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a figyelmedet, a kedves szavakat és csak örülök, ha ennyit elmélkedsz a soraimon!
    Köszönöm a tartalmas gondolatokat! Mi másért is fogna bele az ember igazán egy ilyen nyilvános blogba, ami önnönmagáról szól, ha nem azért, hogy hátha lesz, aki megérti és mert így a sajátjából adhat valamit másoknak, ami talán a segítségükre lehet..

    VálaszTörlés