2013. április 27., szombat

Részlet a heti könyvtanulmányozásból, az "Isten üzenete Jeremiás által" c. könyvből:


"Úgy gondolom, a boldogság titka abban rejlik, hogy képesek vagyunk-e a jóra összpontosítani, bármilyen helyzetbe kerülünk is"


2 megjegyzés:

  1. Ennek is azért van egy alapja, egy kiindulópontja.
    Mert úgy gondolom, hogy nem elég csak a jóra gondolni, v a jóra törekedni. A boldogsághoz, először is önmagunkkal szemben kell kialakítanunk egy olyan harmonikus, bensőséges kapcsolatot, egy olyan lelki békét, amely által eljuthatunk ahhoz a boldogsághoz, amire vágyunk. Itt nincs konkrétan meghatározva, hogy mi a boldogság, mert mindenkinek más, mindenki érzelmi szinten vágyik valamire, és a folyamatos élettapasztalatok hatására kialakul benne egy kép, ami által még képes megfogalmazni is. Sok embernél észrevehető, hogy mindig a jóra próbál gondolni, azért, hogy az élete is pozitív változást hozzon. Saját maga problémákkal küszködik, magányosnak, elesettnek érzi magát, és menekül valamibe, amitől azt hiszi, hogy megoldja minden problémáját. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne gondoljunk jó dolgokra, csak először önmagunkban próbáljuk helyre rakni a dolgokat, mert ezt fogjuk kisugározni a környezetünk felé. Ez után pedig képesek leszünk a legváratlanabb helyzetekre is reagálni. Jóra gondolni meg teljesen természetes lesz, mint ha ösztönös lenne, mert több mindent meglátunk, mint amit általában észre szoktak venni az emberek.

    VálaszTörlés
  2. És még pár gondolat... mert úgy látszik, hogy ez a hét olyan, hogy nem egyszerre, hanem hullámokban törnek rám a gondolatok.
    Amit most mondok az egy nagy általánosításnak fog hangozni, de úgy gondolom, hogy sok igazság van benne. Az emberek nagy része legtöbbször a saját fájdalmából szokott emlékezni és építkezni, amit rossz dolognak tartok. Fontosak mind a pozitív és mind a negatív tapasztalatok, mert csak összességében tudunk valóban az életünkre tekinteni, így fog összeállni egy teljes kép. Így tudunk igazán összefüggések mentén gondolkozni, így kapunk mindenre egy teljes rálátást. Maga az ember is, a pozitív illetve a negatív tulajdonságai által képez egy hús, vér embert. Az igazi boldogságnak is ehhez lehet köze. Sokkal jobb lenne ha az emberek többször gondolnának a boldogabb pillanatokra, mert ez motiválóbb lehetne, ugyanakkor jó ha mindkét oldalt figyelembe vesszük. Egy harmonikus párkapcsolat is úgy képes maradandóvá válni, illetve folyamatosan fejlődni, ha az ember életében az ész mellett képes jól megférni az érzelmei is. Ha képes ez a két fontos tényező kiegészíteni egymást.

    VálaszTörlés